Rouwen in tijden van Corona

Hoeveel aanwezigen zijn er toegelaten op een begrafenis?

Vanaf 18 mei is het volgens de Coronamaatregelen toegelaten om met maximum 30 personen aanwezig te zijn op een begrafenis of crematie. Er is dus iets meer ruimte, zodat ook vrienden en kennissen de officiële ceremonie kunnen bijwonen. De grote begrafenis die je wilde organiseren, is echter nog niet mogelijk en een receptie is momenteel nog niet toegestaan. 

een kaars wordt aangestoken op een begrafenis

De praktische afspraken hebben een enorme impact op het rouwproces. Ondanks het aparte afscheid, is het belangrijk om de ontkenning tegen te gaan en het overlijden, hoe hard het ook is, te aanvaarden. Gevoelens erkennen, benoemen en uiten helpt enorm. Praat erover en zoek steun. Het samen rouwen, het sociale gebeuren en de bijhorende steun van vrienden en familie, valt nu weg, maar weet dat er altijd mensen voor jou klaarstaan.

Het is nu extra belangrijk om sociaal contact te behouden, ook al gaat dat niet fysiek.

Eenzaamheid tijdens de coronacrisis

Het gevoel van eenzaamheid is nog sterker, maar voorkom het geïsoleerde gevoel door contact te houden met naasten via voor de hand liggende communicatiekanalen, online of via telefoon. Je kan ook kaartjes of brieven sturen, maar het belangrijkste is om te praten over je gevoelens met mensen die je vertrouwt en verbondenheid te voelen. Je kan eventueel ook op een later moment, na de coronacrisis, een gezamenlijk afscheidsmoment organiseren of in intieme kring samen komen.  

broer en zus met corona masker

Zorg goed voor jezelf

Probeer zeker nu een structuur te geven aan je dag en een routine in te bouwen die je een bepaalde houvast geeft doorheen deze crisis. Het is daarbij ook helemaal oké dat sommige taken minder vlot gaan dan anders. Probeer dagelijks een luchtje te scheppen en te gaan wandelen, bij voorkeur in de natuur. Als je het gevoel hebt dat je geen ruimte hebt voor jezelf, dan is dit jouw persoonlijke moment van de dag om even goed voor jezelf te zorgen. 

Zorg voor voldoende ontspanning en doe wat je graag doet, zoals tuinieren, koken of sporten. Denk daarbij aan alle kleine positieve lichtpuntjes in je dag en probeer een beetje te genieten van die kleine dingen. Je kan bijvoorbeeld ook creatief aan de slag met je rouwproces door te schrijven, te schilderen of met muziek bezig te zijn. 

Een glas water met citroen en stenen in de wilde natuur

Slaap is enorm belangrijk en heeft een grote impact op ons dagelijks functioneren, onze fysieke en mentale gezondheid. Piekeren en moeilijk slapen in deze tijden is normaal in deze tijden, maar probeer met trucjes en technieken het inslapen te vergemakkelijken. Ontspan voor je naar bed gaat, met een warm bad, een boek, yoga of een warme kop thee. Probeer er een gewoonte van te maken, zodat je lichaam erkent dat je in slaapmodus gaat. Om het piekeren tegen te gaan kan je een piekerkwartier op een vast moment van de dag inplannen waarop je al je piekergedachten toelaat. Na dat moment schuif je soortgelijke gedachten door naar je volgende piekerkwartiertje. Hier vind je alvast 14 tips van experts

logo-begrafenissen-heiremans

Uitvaartverzorging Heiremans zorgt ervoor dat u zich geen zorgen hoeft te maken om de praktische zaken, maar in deze tijden een naaste verliezen zorgt ervoor dat het rouwproces complexer, intenser en zwaarder verloopt. Zorg daarom goed voor jezelf en je naasten.